Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA FRANCUSKA NA CIEPŁO Z LODAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300 g
cukier puder 100 g
masło 150 g
żółtko jajek 2 szt
Nadzienie:
jabłka 1 kg
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 op.
Krem:
mleko 1 1/2 szkl
cukier 100 g
mąka 50 g
masło 100 g
żółtko jajek 3 szt
DODATKOWO:
białko 5 szt
cukier 100 g
lody śmietankowe 2 gałki do porcji
lody czekoladowe 2 gałki do porcji

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA FRANCUSKA NA CIEPŁO Z LODAMI

Z podanych składników zagnieśc ciasto, rozwałkowac na grubośc 2 cm i ułożyc w formie. Jabłka obrac, poszatkowac i smażyc w rondelku z pozostałymi składnikami. Miękkie ostudzic i ułożyc na cieście. Z podanych składników przygotowac krem, wszystko starannie połączyc i zagotowac na małym ogniu, po zdjęciu z ognia ciągle mieszac aż do ostygnięcia. Krem wyłożyc na jabłka. Białka ubic na sztywną pianę z odrobiną soli dodac cukier i wyłożyc na krem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. Podawac ciepłe z lodami. Daje się odgrzewac.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 23.12.2013 23:02
Pycha taka szarlotka:)
rjustysia 08.11.2013 18:08
wygląda bardzo smacznie i kusząco :)
AURELKA 16.08.2013 19:35
pyszne ciasto
malaczarna23 04.05.2013 15:20
pyszniutka!
AURELKA 10.04.2013 20:03
znakomita jest
[email protected] 12.03.2013 12:34
zapowiada sie swietnie
artur7 03.03.2013 21:17
lubie jabłka a szarlotka mniam
agnieszka214 28.09.2012 18:58
slinka cieknie
Sylwia56
Sylwia56 28.09.2012 18:16
ekstra
Justyna87 28.09.2012 17:44
pycha
Justyna87 28.09.2012 17:44
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak