Zupa pomidorowa z ryżem gotowana na żeberkach

Zupa pomidorowa z ryżem gotowana na żeberkach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    50 dag
  • woda

    2-3 litry
  • marchewka

    2-3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • śmietana kwaśna

    3-4 łyżki
  • przecier pomidorowy

    2-4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    1-2 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziaren
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • ziele angielskie całe

    kilka ziaren
  • ryż

    3 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie myjemy i obgotowujemy w wodzie zdejmując powstałą szumowinę. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Po upływie około 40 minut do mięsa dokładamy pokrojoną w talarki lub słupki marchewkę i pietruszkę, całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę zaprawiamy śmietaną, przecierem pomidorowym i odrobiną mąki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki. Zupę można podawać z makaronem lub ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

28.10.2013 21:29
bardzo lubię tak przygotowaną zupę

IKrakowianka

12.04.2013 20:43
smaczna zupa

gosia47-47

25.08.2010 15:58
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat