Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z malinami
Do miseczki przesiewamy mąkę (4,5 szkl. ), dodajemy cukier (2,3 szkl. ), drożdże, sól, masło, 2 jajka, skórkę z cytryny oraz ciepłe mleko. Wszystko razem zagniatamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( w razie potrzeby podsypać mąką ). Formujemy kulę i przekładamy do miski nakrywając ściereczką, stawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-2 godz. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i odrywamy 1/3 ciasta na spód. Wałkujemy i wkładamy do formy ( ja użyłam tortownicy o śr. 26 cm, ponieważ robiłam z połowy składników) tworząc bazę pod bułeczki. Resztę ciasta wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 cm. Maliny łączymy z cukrem (1/2 szkl ) oraz mąką (1 łyż ). Wykładamy na ciasto i zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na 14 części. Bułeczki układamy na wcześniej wyłożonej ciastem blaszce w niedużych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 – 25 min. do zbrązowienia skorki. Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie z sokiem cytrynowym, jeśli jest za mało gęsty wystarczy dosypać więcej cukru. Polewamy bułeczki powstałym lukrem. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl