Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i owocami
5 żółtek zmiksować z 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 cukrem wanilinowym, 1 dużym budyniem (w proszku!) oraz dwoma dużymi jogurtami greckimi.
5 białek utrzeć z 1/4 szkl. cukru na sztywną pianę. Dodać ją do masy jogurtowej i DELIKATNIE wymieszać.
Całość wlać do formy, delikatnie, bo herbatniki lubią zmieniać swoje położenie po zbyt gwałtownym wlaniu ciasta.
Piec ok. 45 min. w temp. 180 St. C z termoobiegiem.
Studzić w piekarniku (minimum 1,5 godziny). W czasie stygnięcia ciasto może troszkę upaść, co jest charakterystyczne chociażby dla serników.
W tym czasie, lub gdy upewnimy się, że ciasto jest już chłodne, można rozrobić galaretki i zostawić do powolnego ostygnięcia. Nie wkładać do lodówki.
Na wystudzonym cieście ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.