Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    250 g
  • masło

    125 g
  • sól

  • cukier

    3 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • Nadzienie:

  • cytryna

    2 szt.
  • jaja

    2 szt.
  • serek homogenizowany

    750 g
  • śmietana 22%

    250 g
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • mąka ziemniaczana

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Mąkę, żółtko i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zimne ciasto rozwałkować, włożyć do okrągłej formy i uformować rant wysokości ok 3 cm.
NADZIENIE:
Wycisnąć sok z cytryny.Jaja rozbić oddzielając żółtko od białka. Serek wymieszać ze śmietaną, dodając żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytryny. Białko ubić a sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać i nałożyć na spód ciasta.
Sernik piec ok 1 godz.

SMACZNEGO:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata73

15.10.2015 08:59
pyszny i taki równiutki

adamekpa

24.09.2012 14:28
pycha

sara1

24.09.2012 14:17
pyszniutko wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat