Sernik miętowy

Sernik miętowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna plus odrobina do podsypania

    2 szklanki 260 g
  • cukier

    1 ły żeczka 5 g
  • niesłodzone, sporszkowane kakao

    pół szklanki 50 g
  • sól

    1 łyżeczka 5 g
  • masło schłodzone

    1 kostka 200 g
  • składniki na masę serową:

  • twaróg

    wiaderko 1 kg
  • cukier drobny

    niecała szklanka 100 g
  • masło

    ok. 1/4 kostki 60 g
  • jajka

    3
  • krople miętowe żołądkowe

    1 łyżeczka ok. 5 g
  • krople miętowe żołądkowe

    3 krople
  • budyń waniliowy

    1 torebka 40 g
  • barwnik spożywczy

    kilka kropelek zielony
  • woda zimna

    1/4 szklanki 25 g
  • woda

    3 łyżki (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy ciasto kruche: mieszamy w misce mąkę, kakao, cukier i sól, dodajemy masło i miksujemy powoli wlewając równym strumieniem wodę- ciasto nie może się rozpadać na kawałki ani nie powinno się lepić.
2. Na desce, cienko wysypanej mąką ukształtuj z ciasta 2 kule i owiń każdą plastikową folią. Włóż do lodówki żeby stwardniały, przynajmniej 30 minut (można je przechowywać w lodówce do 3 dni).
3. W tym czasie zrób masę serową: do malaksera wrzuć twaróg i zmiel, następnie dodaj całe jajka, proszek budyniowy, cukier, masło, krople miętowe i powtórz mielenie raz jeszcze. Na samym końcu dodaj odrobinkę! zielonego barwnika spożywczego, dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilkę.
4. Ze schłodzonego jednego woreczka ciasta wylep brzegi tortownicy o śr. 24 cm, następnie ponakłuwaj widelcem (chodzi o to aby powietrze z niego odparowało i nasze ciasto podczas pieczenia w piekarniku się nie wybrzuszyło). Przełóż na nie masę serową, równo ją rozsmaruj. Następnie rozwałkuj pozostałą część kruchego ciasta i powycinaj z niej przeróżne kształty, u mnie były to kuleczki, listki, serduszko i wałeczki.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika, obniż temp. do 170 st. i piecz przez około 45 minut.
5. Wystudź ciasto, a następnie wstaw do lodówki- najlepiej na całą noc. Po dokładnym schłodzeniu polej sernik syropem przygotowanym wg. przepisu, odstaw ponownie do lodówki na około 1 godzinę.
Tak przygotowane ciasto świetnie się kroi i szybko znika (szczególnie w upały).
Smacznego!:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

23.12.2011 08:56
polecam

jogobella231

19.06.2011 13:29
pycha

iknkirke

20.07.2010 10:43
ciekawe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat