Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 10 dag
masło 4 łyzki
cukier 6 dag
zmielone migdały 2 dag
biały mak 2 dag
wiórki kokosowe 2 dag
kardamon 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
mąka 30 dag
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: " Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem

* Niestety nie udało mi się dostac na szybko białego maku , dlatego zastąpiłam go niebieskim.


Mąkę przesiewamy do miski.

Wcieramy 2 łyżki stołowe roztopionego masła.

Wlewamy stopniowo wodę, aby powstało ciasto.
Zagniatamy przez minutę, aż będzie gładkie.
Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.

Na patelnię wrzucamy resztę masła.
Podgrzewamy na małym ogniu.
Nie dopuszczamy do przypalenia.

Gdy jest ciepłe, dorzucamy kaszę i powiększamy płomień do średniego.
Smażymy, cały czas mieszając 5-10 minut, aż kasza będzie złocisto brązowa.

Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem cukru.
Dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę.

Zdejmujemy z ognia, dosypujemy cukier, zostawiamy, aby wystygło.

Dzielić ciasto na 13 porcji.

Każdą rozwałkowujemy na 7 centymetrowy krążek.

Nakładamy po dwie łyżki stołowe masy na każdy krążek.

Składamy pierogi i dokładnie sklejamy brzeg.

Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu, aż będą złocisto brązowe.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 14.01.2013 15:16
pyszności
Magda60 15.10.2012 20:42
swietny przepis
sylwia / sytofala 22.09.2012 17:08
intrygujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak