Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • żółtka

    2 sztuka
  • woda zimna

    2 łyżka
  • śliwki

    700 gram
  • cukier

    2 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • białka

    3 sztuka
  • cukier

    125 gram
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

EmciaPichci

19.02.2014 07:51
mniam mniam :)

Malinka

20.05.2013 21:35
Chętnie bym zjadła kawałeczek:)

Angelika10

10.03.2013 02:11
pyszna tarta

Laila2786

11.10.2012 11:08
rewelacja, co za słodkości

Lemon

20.09.2012 09:40
ciekawa

GOSIA18

20.09.2012 09:32
aż chce się spróbowac

Roksana1

20.09.2012 09:04
mniam:)

Roksana1

20.09.2012 09:04
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat