Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki

    2 kg
  • cukier

    1 kg
  • żelfix

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dżemix nie jest konieczny. Ja dodałam na 2 kg owoców jedno opakowanie Dżemixu 2:1, wtedy dżem wychodzi dość ścisły. Z 2 kg owoców wyszło mi 5 słoików( 250 ml) dżemu i 4 słoiki( 250 ml) soku.
Porzeczki płuczemy, odstawiamy, żeby odciekły z wody, następnie przekładamy je do garnka, delikatnie przygniatamy dłonią i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc( ewentualnie kilka godzin). Następnie porzeczki smażymy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli chcemy, możemy odlać sok, wtedy dżem nie będzie zbyt rzadki. Następnie dosypujemy Dżemix, dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do słoików od razu je zakręcając. Słoiki stawiamy do góry dnem, gdy przestygną odwracamy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

23.01.2013 19:48
bardzo lubię

gosia47-47

16.07.2011 07:17
ekstra

pioge7

04.04.2011 17:51
mniam

Agnieszka_B

26.07.2010 14:47
Dżem z porzeczek jest pyszny, zdrowyi zimą bezcenny do przygotowywania pyszności;)

annagebalska

13.07.2010 06:56
Pycha.. a ile witamin :)

caroline1983

13.07.2010 00:56
Najbardziej lubie z czarnych porzeczek.

Iwusia

13.07.2010 00:15
A co do edycji przepisu to się zgadzam - powinna być !!

Iwusia

13.07.2010 00:14
Mniam, ale bym teraz zjadła taki dżemek :)

IlonaAlbertos

12.07.2010 23:37
Szkoda, że nie ma możliwości edycji przepisu :/ Po zagotowaniu porzeczek, przed dodaniem dżemixu najlepiej jest zmiksować je blenderem lub przetrzeć przez sito.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat