Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak gruszkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżkeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 30-pocentowa 1 łyżka
cukier 1 szklanka
masło 0,5 kostki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
gruszki 4 sztuki twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak gruszkowy

Ciasto robione na małej blaszce takiej około 10cm/35cm.

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i ostudzić.

Żółtka oddzielić od białek. Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, śmietany i 0,5 szklanki cukru. Od dobrze ugniecionego ciasta oderwać 1/3 i dobrze wymieszać z zimną kawą. Ciasto odstawić na 30 min do lodówki

Gruszki umyć i zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć z nich sok.

Z białek i 0,5 szklanki cukru ubić pianę.

2/3 ciasta rozłożyć na blaszce, na tym położyć starte gruszki, zrobić kleksy z ubitych białek i poukładać pourywane kawałki z 1/3 ciasta kawowego.

Piec w 180 stopni przez 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.03.2014 07:42
wygląda pysznie
misia53 01.04.2013 00:13
bardzo smaczne ciacho i muszę wypróbować z gruszkami bo inne znam
KasiaK90 23.12.2012 16:56
uweilbiam
mariel78 28.09.2012 10:12
jeszcze nie jadłam ale zapewne pyszne
IZABELA29 22.09.2012 09:37
u mnie tez kiedys gościł na stole teraz jakos nie ..
ben-ka 21.09.2012 10:38
lubię to ciasto a tak dawno nie piekłam,muszę to nadrobić.
adelajda 19.09.2012 09:42
jeszcze z gruszka nie robiłam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak