Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone mięso wieprzowe

    500 gram
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • posiekana natka

    2 łyżki
  • posiekany szczypiorek

    1 łyżeczka
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • dojrzałe pomidory

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kapusta

    1 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zdejmij wierzchnie liście kapusty, usuń głąb, włóż główkę do dużego garnka. Zalej gorącą wodą, gotuj przez 5 minut. Podczas gotowania obróć kapustę, chyba, że cała jest w wodzie. Odcedź, przestudź, delikatnie zdejmuj liście. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj do mięsa z natką, szczypiorkiem i bułką tartą. Przypraw solą i pieprzem. Porcje farszu nakładaj na liście, zawijaj gołąbki. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Naczynie żaroodporne wyłóż pozostałymi liśćmi, przełóż gołąbki, na nie kawałki pomidorów, skrop oliwą. Przykryj naczynie folią aluminiową. Piecz przez godzinę w temperaturze 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

21.08.2011 11:10
fajny pomysł

Iwona51

15.02.2011 10:45
uwielbiam gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat