Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak po grecku
Jajka wbić do miseczki dodać przyprawę do ryb, pieprz, sól, rozkłócić widelcem. Następnie panierować rybę w jajku a potem w bułce tartej. Seler pokroić w drobne słupki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, wlać odrobinę bulionu tak żeby się nie przypaliło, dodać listek ziele, dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Gdy warzywa się ugotują, dodać koncentrat pomidorowy i tłuszcz ze smażenia. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Na dnie pojemnika z zamknięciem położyć warstwę gorących warzyw, rybę, warzywa aż do wyczerpania składników, wierzch muszą stanowić warzywa.
Zamknąć szczelnie, odstawić na kilka godz. Można podawać na ciepło i na zimno. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny , udekorować plastrem cytryny.