Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki kiszone

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
woda 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat pełna łyżka
czosnek mała główka
nasiona kopru 1 łyżeczka
ziele angielskie 8-12 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
pieprz ziarnisty 20 ziaren
kminek 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jogurt naturalny mały kubeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki kiszone

Jogurt przełożyć na sitko wyścielone złożoną gazą lub tetrą - postawić sitko na naczyniu, do którego będzie ściekała serwatka.
Pozostawić na całą noc.

Litr wody zagotować, rozpuścić sól i cukier - pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy solanka osiągnie temperaturę pokojową dolać odsączoną serwatkę i wymieszać.

Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, a kapelusze obgotować 3 minuty w lekko osolonym wrzątku - odcedzić i przełożyć do słoików.
Do każdego wsypać równą ilośc pieprzu, ziela angielskiego, nasion kopru, kminku i po 1 liściu laurowym.
Obrać ząbki czosnku i dołożyć po kilka sztuk do pieczarek.
Zalać całośc chłodną solanką, lekko zakręcić i pozostawić w ciemnym miejscu na kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.03.2015 19:11
Polecam wypróbować :)
Wojt@s
Wojt@s 06.08.2013 08:43
muszę spróbować
dagmara020 14.09.2012 12:57
musi być pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak