Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca z chorizo

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 0,5 kg
małe ziemniaki 0,5 kg
chuda surowa szynka 100 g
wędzony boczek 100 g
Szafran nitki Prymat 2 nitki
ziele angielskie 2 ziarenka
sól 1 łyżeczka
chorizo 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca z chorizo

1. Do garnka włożyć ciecierzycę oraz pokrojone kostkę szynkę i boczek. Dodać szafran, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać 1,2 litra wrzącej wody i gotować przez 40 minut.
2. Po 40 minutach dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki oraz sól. Gotować dalsze 10 minut po czym do garnka dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę z chorizo. Po kolejnych 10 minutach zdjąć z ognia. Podawać na gorąco z białym pieczywem.
3. Kiedy ciecierzyca zacznie mięknąć dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać kiełbaskę pokrojoną w plasterki i gotować przez 10 minut. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 14.08.2013 08:38
Bardzo lubię ciecierzycę. Kiedyś była dość trudno dostępna w sklepach, teraz już jest dużo lepiej :)
Andysz 12.09.2012 09:38
świetne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak