Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kacaboły!

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szkl
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól
kapusta kiszona
grzyby suszone
słonina
cebula
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kacaboły!

Jeszcze ciepłe ziemniaki po ugotowaniu należy przecisnąć przez praskę, a następnie ostudzić. Po ich wystygnięciu dodać trzeba jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby ciasto miało dość sprężystą konsystencję. Kapustę kiszoną należy ugotować i odcedzić.Słoninkę z cebulką oraz ugotowanymi wcześniej grzybkami usmażyć dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Z ciasta wykrawać od szklanki kółka, nakładać na nie farsz i zataczać tzw jajka. Na koniec delikatnie spłaszczyć. Gotować w wodzie aż do wypłynięcia kacabołów. Podawać polane słoninką z cebulką lub ketchupem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 29.05.2013 08:38
nie znam tej nazwy ale kluski znam :)
Łucja 02.04.2013 12:54
nie jadłam ale na pewno by mi smakowało :)
cooleczka 01.01.2013 12:07
już sama nazwa kusi
eliza135 13.11.2012 20:55
napewno wyprubuję
malinka18 07.09.2012 15:41
hehehe u nas się mówi przez "p" kacapoły... pycha!
jerry1 07.09.2012 14:20
ciekawa nazwa i przepis godny polecenia mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak