Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem figowo-pomarańczowy z suszoną żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

figi świeże 1/2 kg
sok pomarańczowy 1/2 litra
syrop cytrynowy do smaku
żel-fix 3:1 1 op.
cukier waniliowy 2 op.
cukier 1 szkl.
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem figowo-pomarańczowy z suszoną żurawiną

Figi umyć, osączyć, odciąć ogonki i pokroić drobno - wymieszać z żel-fixem i kilkoma łyżkami soku pomarańczowego.
W garnku zagotować pozostały sok pomarańczowy z cukrem i cukrem waniliowym - włożyć rozdrobnione figi oraz żurawinę i zagotować, a następnie gotować na najmniejszym ogniu przez 5-7 minut.
Doprawić całość syropem cytrynowym i przelać do małych wyparzonych słoiczków - zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Słoiczki nagryć grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 07.04.2013 13:01
Oj tak, świeże figi są wyjątkowe :)
Fiffi 04.04.2013 21:56
rajski smak
Habibi 05.09.2012 19:13
Na ciepło był bardzo smaczny :) Cierpliwie poczekam do rana, aż ładnie w lodówce zastygnie i koniecznie muszę kolejną próbę zrobić :)
Aleksandraa 05.09.2012 19:06
musi być wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak