Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki omlet ze szczypiorkiem i ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuki
cebula 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
jajko 5 sztuk
szczypiorek usiekany 3 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki omlet ze szczypiorkiem i ziemniakami

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ja to zrobiłam za pomocą obieraczki). Układamy je na teflonowej blasze, skrapiamy 1 łyżką oliwy , doprawiamy np. przyprawą do ziemniaków i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 15 minut.
W tym czasie na patelni podgrzewamy resztę oliwy - 2 łyżki, i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy ok. 5 min., co pewien czas mieszając.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy je warstwami z cebulą w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam do tego celu patelni grillowej z odkręcaną rączką).
Jajka lekko ubijamy, mieszamy ze szczypiorkiem i zalewamy ziemniaki z cebulą.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Można dodać boczek podsmażony z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 04.10.2012 22:28
świetny przepis
mariola7 03.10.2012 21:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak