Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kalarepką w sosie warzywnym (na dietę Dukana P+W)
1/2 kalarepki, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku wrzucamy do blendera i siekamy lub jak go nie posiadamy to mięso mielimy a kalarepkę i cebulę wówczas drobno siekamy.
Dodajemy do tego surowe jajko, otręby i przyprawy do mięsa i mieszamy.
doprawiamy i robimy kotleciki
ja tradycyjnie wykładam wszystko na blaszce z piekarnika na papierze i piekę - w ok 200stopniach jakieś 25minut )zależy od piekarnika)
SOS:
pozostałą kalarepkę, cebulę i czosnek siekamy (ja siekam blenderem, ale nie zmieloną na papkę!) wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją natrzeć odrobinką (2-3 krople) oliwy)i lekko przesmażamy. Dodajemy pomidory wraz sokiem z puszki oraz sok pomidorowy. Pomidory rozgniatamy, można z nich też wyciągnąć te twardawe części. Dodajemy ocet i słodzik oraz przyprawy i cały czas mieszamy. Przesmażamy kilka minut.
Po przygotowaniu sosu można go też przemiksować jak ktoś chce gładki - ja dałam taki z wyczuwalnymi warzywkami.
Podać możemy z rukolą, pomidorami i ogórkiem zielonym lekko posolonymi, z ziołami.
Smacznego :-)