Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone ogórki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki gruntowe
sól kamienna
czosnek
łodygi kopru
korzeń chrzanu
liście wiśni

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone ogórki

Do każdego słoika włożyć na spód po 2-3 liście wiśni, ząbki czosnku i kawałeczki chrzanu. Układać umyte wcześniej ogórki z odciętymi ogonkami. Ogórki nie mogą być za bardzo ściśnięte, ale ułożone tak,by nie mogły wypłynąć do góry kiedy będą kisły.Dorzucić kilka ziaren gorczycy. Dodać połamane łodygi kopru, zalać słoiki zimną wodą z solą tak (5dag soli na litr wody), żeby ogórki były całkowicie pokryte wodą. Zakręcić słoiki i odstawić w chłodne i niezbyt jasne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak