Sposób przygotowania

Jaja ubić z cukrem niemal do białości. Cały czas ucierając dodawać stopniowo olej słonecznikowy, a następnie śmietanę. Mąkę przesiać do misy. Dodać kakao, klasyczną czekoladę w proszku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać do ucieranej masy. Starannie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić.

600 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i dodać do gotującego mleka. Ponownie zagotować (cały czas mieszając). Ostudzić. Gdy budyń będzie zimny utrzeć na gładki krem z masłem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowaną masę budyniową rozprowadzić równą warstwą na czekoladowym spodzie.

Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku i odszypułkować. ¾ owoców przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z cukrem pudrem, przetartymi owocami i żelatyną. Pozostałe porzeczki rozsypać na masie budyniowej. Na to wyłożyć masę porzeczkową.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać małymi porcjami cukier. Na samym końcu połączyć z syropem z owoców granatu. Przełożyć do formy (tej samej w której został upieczony spód czekoladowy). Formę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C Piec 70 minut. Ostudzoną bezę ułożyć na warstwie porzeczkowej.

Fantazję porzeczkową można ozdobić czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i świeżymi owocami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    fajne połączenie składników :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Musi być pyszna :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    naprawde fantazja :o)
  • 2
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    no no fantazja :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    super ciacho
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    spróbuje tej fantazji jak będą porzeczki teraz rozkoszuje się jej widokiem na monitorze
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciasto wygląda wspaniale
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    lubie kwasny posmak porzeczek
  • 0
    dscf0143
    Opublikowano

    Helena63

    znam bardzo podobne ciasto, polecam spróbować zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pyszne ciacho
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne ciacho :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    cudne ciacho
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    ciekawy przepis :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    boskie ciacho
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    fajnie to wygląda :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    rewelacyjne ciasto:)
  • 0
    08675_hd
    Opublikowano

    anna stelmaszczyk

    Ale bym zjadła :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    Ciasto wyglada bajecznie wypróbuje przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Bardzo smakowite ciasto.......
  • 0
    dscf3681
    Opublikowano

    ekspansja-smaku

    uwielbiam cista owocowe, muszę koniecznie skorzystać z tego przepisu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kucharz11

    pyszna propozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !