Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z jeżynami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 2 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
śmietana 1 łyżka
margaryna 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z jeżynami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, siekamy ją z margaryną, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40- 60 minut, Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy, wycinamy kółka i wypleniamy ciastem foremki. Na ciasto wykładamy jeżyny.
Krok 1 - Babeczki z jeżynami foto
2
Posypujemy je łyżeczką cukru i na wierzch układamy kawałeczki ciasta( skubane z ciasta). Babeczki pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni.
Krok 2 - Babeczki z jeżynami foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Babeczki z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 18.02.2014 08:18
wyglądają smakowicie
Angelika10 07.02.2014 01:23
świetne babeczki
IKrakowianka 09.11.2013 20:30
wyglądają super
ankaryba 14.07.2013 17:36
ale pychotka :-)
Iwusia 12.09.2012 23:02
wyglądają wspaniale, a jak pomysłowo z tymi papilotkami :]
manaika 01.09.2012 22:11
pycha!
wedith1 30.08.2012 20:55
Cudowne!!!
Rafał10 30.08.2012 08:38
uwielbiam babeczki, a z jeżynami to poprostu kolana się uginają na samą myśl :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak