Przepis i sposób przygotowania na: Warmińska wiejska grochówka
Groch wsypać do małego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odstawić.
Porcje i wołowinkę umyć i włożyć do wielkiego gara z zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć gaz, zebrać szumowiny. Po ok. 45 minutach dodać włoszczyznę, przyprawy w ziarnach i liść laurowy. Gotować powoli ok. 1,5 godziny ( nie solić). Gdy rosół będzie już smaczniutki przecedzić go i odlać ok. połowy do drugiego garnka. Posolić do smaku. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do gotowego wywaru, dodać namoczony groch wraz z wodą, w której się moczył. Dodać 2 łyżki majeranku i ok. 1 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. Wędzonkę i kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na małym gazie ok. 30 minut aż ziemniaki i groch będą miękkie. Na gorącą patelnie wsypać mąkę, zbrązowić, dodać smalec, wymieszać (brązowa zasmażka). Dodać do zupy mieszając. Dodać resztę majeranku (ma być duuużo). Gdyby zupa okazała się za gęsta dodajemy trochę pozostałego rosołu i mieszamy. Bułkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na suchej, gorącej patelni. Doprawić zupę do smaku i podawać z grzankami. SMACZNEGO.
P.S. Z pozostałej ilości rosołu możemy ugotować inną zupę ale o tym następnym razem. :)