Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik wyśmienity
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do utartej margaryny dodajemy połowę mąki, mieszamy dodajemy białka, delikatnie drewniana łyżką mieszamy, dodajemy druga połowę mąki i proszek do pieczenia i dalej mieszamy łyżką drewnianą, aż składniki się nie połączą. Masa jest bardzo rzadka.
Na blachę albo w naczyniu ceramicznym (ja mam prostokątne, które doskonale się sprawdza) wyłożonym papierem do pieczenia wlewamy większą część masy, no to rozkładamy jabłka i na wierzch pozostałą masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-50 min.
Studzimy
Po ostudzeniu polewamy lukrem
Składniki na lukier:
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
15 łyżek cukru pudru
W małym rondelku wszystkie składniki mieszamy i lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
15 łyżek cukru pudru
W małym rondelku wszystkie składniki mieszamy i lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.