Przepis i sposób przygotowania na: pizza z cukinią i kwiatami cukinii
Składniki na pizzę dla 2 osób.
Ciasto. Do dużej miski przesiałam mąkę i dodałam wszystkie suche składniki. Pomieszałam, dolałam oliwę i wodę. Zagniotłam ciasto, przełożyłam do robota kuchennego i miksowałam 2 minuty, ciasto musi odchodzić od pojemnika i być bardzo dobrze wyrobione. Odłożyłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zagniotłam ręcznie jeszcze raz, uformowałam okrągły placek na blasze na papierze do pieczenia.
Cukinię pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, pozbawiłam skórki za pomocą obieraczki, używając tej samej obieraczki cięłam po okręgu, spiralnie długie paski. Posoliłam i odstawiłam w miseczce gdy puściły sok wylałam. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym na bazie koncentratu, może go nie widać ale tam jest. Jako pierwsze ułożyłam pokrojoną cebulę, czosnek i zioła. Następnie cukinię, kwiaty cukinii, pomidorki, oliwki i paprykę. Ser mozzarella pokroiłam i porozmieszczałam na wierzchu. Nauczyłam się nie przesadzać z ilością. Na końcu lekko posypałam solą i pieprzem.
Po podrośnięciu ciasta piekłam 15 minut w 190 stopniach.