Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie

Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podwójna piers kaczki

    1
  • marynata; 3 lyzki ciemnego sosu sojowego, 2 lyzki golden syrup (lub miodu),lyzeczka mielonej, czerwonej papryki,pol lyzeczki czo

  • olej sezamowy

    4 lyzki
  • kapusta pekińska

    1 glowka
  • makaron ryżowy

    200 g
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • papryka czerwona

    1 duza
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skore z piersi ponacinac. Filety ze skóra pokroic wszerz na pólplastry. Przygotowac marynate: do szklanki, dodac wszystkie skladniki, dobrze wymieszac. Piersi wlozyc do naczynia, polac marynata, dobrze wymieszac, przykryc, aby nie wysychaly i odstawic do lodówki na noc. Warzywa myjemy i suszymy. Kapuste pekinska poszatkowac, niezbyt drobno. Papryke obrac i kokroic na mniejsze slupki. Na patelni rozgrzac olej sezamowy ( nie za mocno, aby skora nam sie zbyt mocno nie przypiekla), wrzucic piersi i smazyc z obydwu stron, po ok 5 minut z kazdej, az mieso zmieni kolor, po czym owinac w folie do pieczenia i pozostawic przez ok 20 mnitu, aby mieso \'\'odpoczelo\'\', tzn doszlo. Na tluszcz, w ktorym smazylismy filety, wrzucamy papryke i kapuste, przyprawiamy sosem sojowym, papryka, czosnkiem, octem balsamicznym (lub sokiem z cytryny), sola i pieprzem do smaku. Smazymy na srednim ogniu, bardzo czesto mieszajac, do momentu, az warzywa beda calkowicie miekkie, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowujemy makaron ryzowy, w/g przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy na goraco, razem z miesem kaczki (podgrzac w razie potrzeby) i usmazonymi warzywami. Danie ma ciekawy smak, lekko slodki, orientalny. Polecam lubiacym kuchnie wschodnia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna37

10.02.2012 19:29
mniam

zbysio

06.11.2011 22:55
oooooooooooooooo

pigila

11.03.2011 23:13
musi byc super

ewelina/bunia

25.10.2010 15:38
super wygląda

eli_555

22.09.2010 10:25
Ale pychotka.

Anula1

08.09.2010 10:37
Przepysznie sie prezentuje !!!

SmacznaPyza

02.09.2010 19:49
piękne danie, smak mogę sobie tylko na razie wyobrazić, ale musi być wspaniały!

ZEWA

19.08.2010 15:21
Tak, boskie i smaczne

wedith1

12.07.2010 19:55
Chyba już pisałam że wygląda bosko!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat