Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier ogórkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 KG
sól 1 łyżeczka
koper 4 baldachy
czosnek 8 ząbkówk
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
chrzan 4 kwałki

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier ogórkowy

Ogórki umyć. Ściąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / bez obierania. Osolić. Zostawić aż puszczą sok( ok. 2 godz. ) .Słoiczki ( 4 sztuki ) po dżemie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem. Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć /stojąc w cieple mogą ,, kipieć " tzn. wycieknie z nich trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować . Słoiki zamkną się same.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tom 21.08.2012 15:34
rewelka
edita15 21.08.2012 15:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak