Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NAPOLEONKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl
śmietana 1/2 szkl
margaryna 1 kostka
Krem:
mleko 1 l
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: NAPOLEONKI

Mąkę z margaryną posiekać nożem, wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie tylko w jedna stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypywać ciasto mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec 2 jednakowe prostokątne placki Piec w 180 stopniach.
KREM:
Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmiksować żółtka, wsypać mąkę i cukier waniliowy wymieszać i przetrzeć przez sito. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięć posypać cukrem pudrem i pociąć na kwadraty

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 26.08.2012 20:29
smakowite :)
eliza135 19.08.2012 19:02
na pewno pyszne
1j1o1l1a1 17.08.2012 15:49
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak