Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos mieszany słodko-kwaśny z łopatką wieprzową

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1 kg
łopatka bez kości 1,5 kg
marchewka 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
Kucharek do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mieszany słodko-kwaśny z łopatką wieprzową

Mięso pokroić w niewielką kostkę i usmażyć na smalcu.
Dodać do posiekanej kiszonej kapusty i zalać wodą - dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę.
Gotować do miękkości kapusty.
W osobnym garnku ugotować poszatkowaną słodką kapustę z grubo utartą marchewką, ale bez dodatku soli!
Całość przelać do kwaśnego bigosu, dokłądnie wymieszać, dodać pieprz, czosnek i nieco jarzynki.
Dusić razemm na małym ogniu, przez godzinę.
W trakcie odgrzewania bigos, z dnia na dzień, robi się coraz smaczniejszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 04.12.2012 10:59
lubie bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak