Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z borówkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda 1 szklanka
sól 0,5 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
borówki
śmietana 12%

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z borówkami

Zagniatamy ciasto na pierogi z mąki, gorącej wody, oleju i soli.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wlewamy wodę, olej i sól, żeby się nie poparzyć najpierw łączymy mąkę z wodą nożem, potem wyrabiamy ręcznie, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto, podsypujemy minimalnie mąką, wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Na każde kółko wkładamy łyżeczkę borówek i zlepiamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze śmietaną z cukrem albo musem z borówek (zmiksować borówki ze śmietaną i cukrem i polać pierogi).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.12.2012 00:35
bardzo smaczne takie pierogi
mic 11.12.2012 19:57
tylko borówek brak
mic 11.12.2012 19:57
naszla mnie ochota
Iiiiii 25.10.2012 08:19
pyszne
Stenka 24.08.2012 20:29
apetyczne
treonina 13.08.2012 10:42
już dawno nie jadłam! są świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak