Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsze ciasto Toffi

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 180 gramów
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
mleko 1 litr
masło 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietana kremówka 0,5 litra
mleko skondensowane 1 puszka
herbatniki 400 gramów

Porada

Herbatniki 4 opakowania po 100 gramów.

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze ciasto Toffi

Formę wykładamy herbatnikami.

Masa 1: Masło gotujemy z mlekiem. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewamy gorące mleko cały czas wolno miksując (należy pamiętać, że nie odwrotnie wlewamy!). Całość zagotować, aż zgęstnieje jak budyń. Żelatynę (2 łyżeczki) zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, lekko ją podgrzać aż się rozpuści i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylewamy na herbatniki. Na masę kolejna partia herbatników.

Masa 2: Puszkę z mlekiem toffi gotujemy pod przykryciem 3 godziny, lekko studzimy i rozsmarowujemy na herbatnikach. Najlepiej użyć gotowej masy, którą wystarczy zmiksować do uzyskania gładkiej masy i rozsmarować. Nałożyć na karmel krakersy, lekko dociskając.

Masa 3: Śmietanę ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru. Żelatynę (2 łyżeczki) zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, lekko ją podgrzać aż się rozpuści i delikatnie wymieszać z odrobiną masy, a potem z całością. Masę wyłożyć na krakersy. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Trzymać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 20.02.2013 18:42
pycha!
koteczek22 03.11.2012 15:29
na pewno wypróbuję ten przepis :)
Fiffi 23.10.2012 21:22
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak