Owocowy wieniec drożdżowy

Owocowy wieniec drożdżowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    50 g
  • maka raozwa

    2/3 szklanki
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    2/3 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajo

    1
  • olej

    5 lyzek
  • cukier waniliowy

    1 lyzeczka
  • sok z cytryny

  • nektarynka

    3
  • jabłko kwaśne

    1
  • bułka tarta

    2 lyzki
  • cukier puder

    do posypania ciasta
  • mąka

    do obsypania stolnicy
  • papier do peiczenia

  • borówki

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzac, aby było lekko cieple. Drozdze rozkruszyc, zasypac lyzka curku i 3 lyzkami mleka, odczekac 10-15 minut. Dodac jajo, pozostale mleko i cukier, 3 lyzki oleju, cukier wanilinowy i przesiana make (pszenna i razowa), wszystko dobrze wymieszac, w razie gdyby ciasto nie odstawalo od reki, dosypac odrobine maki. Ciasto przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przygotowac owoce: borówki (jagody) umyc i osuczyc papierowym recznikiem. Nektarynki i jabłko obrac i pokroic na mala kosteczke. Owoce wrzucic do miski, skropic sokiem z cytryny i dodac ½ szklanki cukru i 2 lyzki bulki tartej., wymieszac. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na cienki placek (ok. 5mm), natłuścić olejem (uzywam specjalnego pedzla) , wrzucic owoce i zawijac ostrożnie ciasto w rolade.
Forme na wieniec wyścielić papierem do pieczenia i umieścić w niej rulon ciasta, tak łącząc dwa jego konce. Rozgrzac piekarnik. Uformowac delikatnie palcami, aby powstala w miare rowna powierzchnia i pourywac ciasto na wierzchu w kilku miejscach, tak, aby widac było owoce. Piec ok. 35-40 minut, początkowo przez 15 min w 200 stopniach, pozniej zmniejszyc do 180. Po ostygnieciu posypac cukrem pudrem. Polecam, smaczne, bardzo owocowe. Dla mnie najlepsze na trzeci dzien po upieczeniu…:). I mala uwaga – nie każdy lubi make razowa, mnie osobiście lepiej smakuje drożdżowe ciasto na pszennej, wiec przed przygotowaniem proszę wziąć pod uwage, który wariant wybrac :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

madi356

01.06.2012 08:44
piękny i jaki apetyczny

anemon

11.01.2012 09:17
Ty to masz talent do tych słodkich wieńców, co jeden to piękniejszy i lepszy.

ilka_86

31.12.2011 09:53
pyszne ciasto

treonina

17.08.2011 00:36
smakowite

Kate131

19.06.2011 08:29
ślicznie ci wyszedł

Jolanta40

22.05.2011 18:25
mniam, jakie apetyczne

ZEWA

26.03.2011 11:46
pyszności

ZEWA

26.03.2011 11:46
pyszności

ZEWA

26.03.2011 11:46
pyszności

Tahitha

20.02.2011 19:38
Bardzo fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat