Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tortilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt.
ziemniaki 400 g
szynka szwarcwaldzka 60 g
jajko 3 szt.
ser gouda 50 g
śmietanka 200 g
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: tortilla

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (można w mundurkach, zostawiamy do ostygnięcia.
2. Ziemniaki kroimy w plasterki
3. Cebulę kroimy w piórka, szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, kostkę jak kto lubi.
4. Na patelni rozgrzewamy dowolny olej (np. oliwa, masło klarowane), podsmażamy cebulę, następnie dodajemy szynkę i krótko smażymy.
5. Do miski wrzucamy jajka i roztrzepujemy.
6. Do jajek dodajemy ziemniaki, cebulę z szynką i wlewamy śmietankę (ja użyłem 30%).
7. Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do masy jajecznej.
8. Wszystko dobrze mieszamy.
9. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę jajeczną.
10. Smażymy kilka minut pod przykryciem, następnie możemy spróbować odwrócić, albo np. wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni z funkcja grilla na 5-7 minut (pilnować, żeby się nie spaliło)

PS. Przepis inspirowany przepisem Pascala z Lidla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 14.04.2013 14:45
dobre :):)
Bernadeta1 13.01.2013 22:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak