Drożdżowe jagodzianki z kruszonką i cukrem pudrem

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką i cukrem pudrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 gr
  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • jajka

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • drożdże

    5 dkg
  • cukier

    0,5 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • Nadzienie:

  • jagody

    300 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kruszonka

  • zimna margaryna

    50 gr
  • mąka pszenna

    100 gr
  • cukier

    100 gr
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min. Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Część jagodzianek zrobiłam z kruszonką a część oprószyłam po upieczeniu cukrem pudrem. Kruszonka;zimną margarynę zagnieść z mąką i cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

madamepauline

28.02.2016 23:56
nic, tylko czekać na sezon jagodowy! :)

ben-ka

10.12.2014 08:47
Pychota!!!!

barbara11561

01.11.2013 19:18
smakowicie wyglądają,żeby tylko jagody były cały rok???

wedith1

09.08.2013 11:06
Piękne Ci wyszły!

Sarenka

21.06.2013 07:32
Jakie apetyczne nadzienie... :P

czekoladka_m

01.05.2013 18:44
wypróbuję jak tylko pojawią się jagody:)

jozefinach

12.09.2012 08:40
Uwielbiam domowe drożdżówki.

anemon

20.08.2012 07:07
Jagody plus kruszonka, jak dla mnie pełnia szczęścia.

Kas2

18.08.2012 12:16
piękne Ci wyszły

Krystyna32

13.08.2012 17:17
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat