Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówa XXL z budyniem i malinami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1.5 - 2 szklanki
jajko
mleko ciepłe 100 ml
drożdże łyżeczka
olej łyżka
masło łyżka
cukier 3.5 łyżki
sól szczypta
maliny świeże szklanka
budyń waniliowy
mleko do budyniu 350 ml
cukier do budyniu 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówa XXL z budyniem i malinami

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, olej, jajko i razem mieszamy.

W mleku rozpuszczamy drożdże.

Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, dodając pozostałą mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto nam rośnie robimy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Używamy jednak mniejszej ilości mleka (350ml). Studzimy.

Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy do niej ciasto. Na wierzch wykładamy budyń, a na budyń maliny.

Piekarnik nagrzewamy do 175st. Pieczemy drożdżówkę ok. 30 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak