Przepis i sposób przygotowania na: Rolada chlebowa
jajko + łyżka mleka
mak lub sezam
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę (ok 400g) mieszamy z solą, wlewamy rozczyn, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, w międzyczasie podsypując je resztką mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Pieczarki myjemy, szatkujemy drobno lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy, przyprawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na prostokątny placek. Smarujemy spód ketchupem i posypujemy bazylią. Kładziemy plasterki szynki, sera żółtego, pieczarki. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Dokładnie sklejamy końce i układamy roladę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i posypanej mąką.
Odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia.
Smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem/ sezamem.
Pieczemy w temp 200st aż nabierze ładnego koloru.
Smacznego :)