Przepis i sposób przygotowania na: Tort z ananasem i białą czekoladą
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ostrożnie dodajemy do piany, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 st.
Krem:
Czekoladę (150g. Resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy do dekoracji) kroimy na małe kawałeczki. Kremówkę (400ml) delikatnie podgrzewamy razem z czekoladą, aż do jej rozpuszczenia. NIE GOTUJEMY. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by była bardzo zimna.
Schłodzoną masę porządnie ubijamy.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i po delikatnym ostudzeniu dodajemy do kremówki, cały czas miksując.
Z ananasów odkładamy 3 plastry a resztę kroimy na mniejsze kawałeczki.
Ostudzony biszkopt przelewamy likierem połączonym z syropem ananasowy (z puszki).
Na wierzchu biszkopta układamy kawałki ananasa, na to wykładamy masę kremówkowo-czekoladową. Wygładzamy powierzchnie. Wkładamy do lodówki, by stężała.
Resztę kremówki (200 ml) ubijamy ze śmietan fixem i odrobiną cukru na sztywno, wykładamy na masę.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.
Układamy pralinki raffaello i plastry ananasa.
Można ozdobić listkami mięty.
Smacznego :)