Przepis i sposób przygotowania na: Dżem kakaowy z cukinii - z bakaliami
Zasypać cukrem, dodać rodzynki, posiekane orzechy i migdały (można je też zmielić) - wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny.
Postawić na małym płomieniu, nakryć i ogrzewać do zagotowania.
Dusić bez przykrycia, aż cukinia puści sok i zmięknie.
Doprawić całość aromatem migdałowym i ekstraktem waniliowym, dodać kakao.
Dosypać żel-fix oraz budyń w proszku i jak najdokładniej wymieszać - najlepiej mikserem z mieszadłami do ciasta.
Ogrzewać przez kilka minut, stale mieszając, aż całość zawrze.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki (200-450ml), aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie trzeba pasteryzować!