Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Botwinka na maśle

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Buraki czerwone z liśćmi
8 szt
cebula
1 szt
ziemniaki
6 szt
ząbek czosnku
2 szt
masło
75 g
śmietana 18 proc
200 ml
ocet winny
2 łyżki
cukier drobny
do smaku
sól do smaku
Sklep Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka na maśle

Buraczki( małe, młode) oskrobać i pokroić w kostkę. Liście posiekać. Pokroić cebulę w pióra.
Wrzucić warzywa do garnka i zalać wodą- ok 3 lub 4 l. Dodać masło, przyprawę kucharek i posolić. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plastry. Dodać do buraków i wszytko razem gotować około 30- 40 minut.
Następnie doprawić cukrem, solą i posiekanym drobno czosnkiem.
Śmietanę rozrobić z octem i dwoma łyżkami gorącej zupy- dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać- wlać do zupy mieszając energicznie. Gotować około 1 do 2 minut od momentu zagotowania.
Przed podaniem doprawić pieprzem. Polecam delikatna, smaczna zupa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 16.09.2013 13:34
smaczna :-)
Rafał10 24.08.2012 19:34
szybka i smaczna ! Kocham takie zupki :)
monika141 13.08.2012 12:16
pycha uwielbiam botwinę
Aneta2604 01.08.2012 18:57
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak