Przepis i sposób przygotowania na: ziołowo - kwiatowa pizza na razowym chlebowym spodzie
Kroki postępowania
Mąkę razową pszenną zmieszałam z solą i suchymi drożdżami. Dolałam wodę, oliwę i wyrobiłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowałam okrągły placek na papierze do pieczenia i wstawiłam na blachę.
Na ciasto uożyłam świeże umyte zioła: rozmaryn, szałwię, oregano i trochę suszonych do pizzy. Na to pokrojone śliwki kalifornijskie (opcja), oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Kwiaty cukinii lub dyni dokładnie umyte ułożyłam na zioła.
Wszystko przysypałam startym serem mozzarella, dodatkowo szałwią i posypałam kwiatami ogórecznika. Wstawiłam do ponownego wyrośnięcia do piekarnika ustawionego na minimalne grzanie.
Piekłam około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na końcu posypałam świeżą bazylią. Podawać z keczupem. Smacznego :)