Przepis i sposób przygotowania na: Bostońskie ciasto kremowe
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 200st.
Nadzienie:
3 jajka
120g cukru (można jeszcze dosłodzić)
150g mąki
łyżka cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
400ml mleka
150ml jogurtu naturalnego
150g czekolady, połamanej na kawałki
2 łyżki wiśniówki (pominęłam)
W żaroodpornej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, puder oraz sól, po czym domieszać esencję waniliową.
Mleko i jogurt przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać do miski z masą z jajkami. Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i mieszać, aż powstanie gęsty krem.
W innym małym rondlu podgrzewać czekoladę z dodatkiem wiśniówki, aż się stopi. Domieszać ją do kremu, po czym zdjąć miskę z ognia i wystudzić.
Przełożyć krem na spód.
Dekoracja:
150ml kremówki
1/2 tabliczki czekolady, startej
Posmarować tartę ubitą kremówką i udekorować wiórkami czekolady.
Smacznego ;)