Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary

    500 g
  • marchew

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • pomidory suszone Smak

    4 szt
  • borowiki

    4 szt
  • sól

  • kostka mięsna

    2 szt
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone tuby kalmarów pokroić w cienkie paseczki (julienne) i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Tak przygotowane kalmary przełożyć do garnka i zalać litrem bulionu przygotowanego na bazie dwóch Kostek mięsnych Kucharek.
Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle wraz z posiekaną cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami, a następnie dodać do wywaru.
Zupę doprawić do smaku Przyprawą do flaków Prymat, solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać ze świeżym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

19.05.2013 11:22
Jeśli z kalmarów, to trafia w mój gust :)))

elka4621

11.07.2012 14:08
pychota moja mama robiła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat