Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasteczka z dżemem w orzechowej posypce
Mąkę wymieszać z solą i dodać do ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
Białka delikatnie ubić widelcem.
Orzechy drobno zmielić.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki ( średnicą 2-3 cm) , maczać w białku i obtaczać w orzechach.
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczać i za pomocą drewnianej łyżki (lub palca) robić wgłębienia na środku każdego ciasteczka. Wgłębienia napełnić dżemem lub marmoladą ( ja użyłam marmolady wieloowocowej; nakładałam ją szprycą).
Piec ok. 20 minut w temp. 175o; trzeba kontrolować podczas pieczenia, żeby się nie przypiekły za bardzo.
Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.
Smacznego :)