Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana karkówka z czerwoną kapustą
1. Karkówkę umyć, pokroić na plastry ok. 1cm. Lekko rozbić dłonią, oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego i Kucharkiem z obu stron. Na chwilę odstawić.
2. Kapustę czerwoną oczyścić przekroić na cztery części, usunąć głąb i kroić w paski 0,5 cm. Opłukać i osuszyć, a następnie wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego cienką warstwę. Na kapuście układać plaster karkówki na przemian z kapustą czerwoną i tak aż do wyczerpania się składników. Jak zostanie kapusta to obłożyć nią po brzegach karkówkę.
3. Posypać po wierzchu Kucharkiem, przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 2 godziny. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby odparował sos, a karkówka się zrumieniła.