Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drobiowe flaki

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy
2 litry
marchewka ugotowana
2 sztuki
pietruszka gotowana
1 sztuka
udka z kurczaka
3 sztuki
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
masło
1 łyżka
mąka pszenna
1 łyżka
cebula
1 sztuka
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe flaki

Rosół podgrzewamy, w razie potrzeby dolewamy wody. MUgotowane mięso obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż włókien na słupki. Warzywa (oprócz cebuli) kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce. Mięso i warzywa wrzucamy do zupy, dodajemy przyprawy, czekamy do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mąkę i mieszamy do zarumienienia. Zasmażkę dodajemy do zupy, mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok.10-15 minut. Pilnujemy, by warzywa i mięso za bardzo się nie rozgotowały, ewentualnie można je dodać troszkę później - nie na początku. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 05.07.2012 10:53
mniam, już dawno nie jadłam flaczków ...
halina17 05.07.2012 10:44
dobre flaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak