szarlotka

szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: mąka

    50 dag
  • masło

    25 dag
  • cukier

    15 dag
  • żółtka

    2
  • gęsta śmietana

    10 dag
  • cukier do smaku

  • cynamon mielony

  • masa

    ok.1 kg
  • jabłka

    ok.1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i starte na tartce jabłka rozgotować z odrobiną wody dodać cynamon i cukier do smaku. można jeszcze dodać dowolną galaretkę (sam proszek). Przygotować ciasto kruche i podzielić je na dwie części. schłodzić w lodówce ok.30 minut. Jedną część cienko rozwałkować wyłożyć na blaszce i zapiec. Potem wyłożyć masę jabłkową. Drugą część można na tartce. Upiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zbysio

07.01.2011 18:59
SMACZNA

Katarzyna/kate1980

05.08.2010 22:03
szczerze mówiąc nawet nie wiem. rośnie u mnie jabłonka którą jeszcze kiedyś posadził mój dziadek i z niej właśnie zrywam jabłka. niestety moi rodzice nie wiedzą jak się nazywają te jabłka. wiem jedno nigdy ich nie widziałam na żadnym bazarku. są słodkie, twarde i lekko kwaśne a poza tym baaarszo duże.

Ela20

05.08.2010 20:37
A jakie jabłka są najlepsze do tej szarlotki?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat