Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa zebra

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 słoik wiśni
5jajek
1 i 1/3 szkl cukru
3 łyużki mąki krupczatki
3 łyżki kakao
szklanka czerwonej orenżady
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa zebra

Wydrylować, ossączyć na sicie wiśnie. Jajka ubić z cukrem, dodać 2 i pół szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wlać olej, orenżadę i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Ciasto podzielić na dwie równe częsci, rozlać do dwóch misek. Do jednej częsci dodać kakao, do drugiej krupczatkę, dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuśicć. Na przemian wylewać na jej środek po 2 łyżki ciasta z kakao i krupczatką. Wiśnie ułożyc na wierzchu ciasta. Piec 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200stopni. Gdy zacznie pękać tzn że będzie juz gotowe, Odchylić trochę piekarnik i dać mu posiedzieć w nim pół godziny. Wyjąć, zaczekać aż ostygnie, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tomek14 14.06.2011 22:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak