Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista pizza dietetyczna
Blachę smarujemy oliwą (jeśli mamy taką do której ciasto się nie przykleja to niekoniecznie)
Rozwałkowujemy cienko ciasto na blaszce. Zostawiamy żeby podrosło.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni (góra - dół)
W czasie jak ciasto rośnie a piekarnik się nagrzewa przygotowujemy składniki na wierzch pizzy:
Najpierw sos:
przecier, oliwę, sól, pieprz, posiekany czosnek i oregano mieszamy razem. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy ciepłą wodą.
Później pozostałe składniki:
cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę, ser i ogórki w kostkę.
Smarujemy ciasto sosem. Wykładamy pozostałe składniki na wierzch i wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 30 minut.
Pizza najlepiej piecze się na dolnym poziomie piekarnika.