Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z pieczarkami, szparagami, pomidorami i szynką szwarcwaldzką
Pieczarki myjemy,kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie doprawiając solą i pieprzem.
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy na patelnię z oliwą, która została po pieczarkach i przez 2-3 minuty podsmażamy.
Pomidory myjemy i jeśli są małe to zostawiamy w całości, jeśli troszkę większe, to przekrawamy na pół.
Jajka myjemy, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Wrzucamy podsmażone pieczarki. Mieszamy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (jeśli mamy taką opcję, to najlepiej ustawić piekarnik na grillowanie).
W tym czasie na patelni (takiej, którą można używać w piekarniku) rozgrzewamy łyżkę oliwy. wlewamy masę jajeczno pieczarkową, na wierzchu układamy szparagi, pomidorki i szynkę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż dół ładnie się zetnie. Przekładamy do piekarnika i dopiekamy aż zetnie się góra. Chwilkę przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch startym parmezanem.