Przepis i sposób przygotowania na: Tasiemki w pesto estragonowym
To pesto to raczej pasta ponieważ jest więcej ziaren słonecznika i konsystencja jest dość gęsta. Jeśli użyjesz 1/3 części podanej ilości słonecznika, pesto będzie rzadsze i lepsze do smarowania np pieczywa.
- 250g makaronu Tasiemka
- pęczek świeżego estragonu
- 100 ml (1/2 filiżanki) ziaren łuskanego słonecznika
- 60 ml oleju słonecznikowego
- sól i pieprz Prymat
Estragon opłucz, osącz. Do przystawki rozdrabniającej blendera wsyp ziarna słonecznika, poprzerywane zioła, olej roślinny i dopraw do smaku. Wychodzi dość gęste.
Makaron ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu, odcedź. Włóż z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodaj pesto i bardzo delikatnie wymieszaj. Podawaj natychmiast!
Smaczny sposób na makaron:)