krem grzybowy z grzankami

krem grzybowy z grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    2 garści
  • skrzydełka kurczaka

    2 szt
  • chleb

    2 kromki
  • sól

    do smaku
  • woda

    2 litry
  • marchew

    1 duża
  • pietruszka

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    do smaku
  • cebula biała

    1 sztuka
  • masło

    do grzanek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić aby zmiękły. Wodę zagotować , dodać umyte i oczyszczone skrzydełka, zebrać burzyny. Dodać obrane warzywa- marchew i pietruszkę, cebulę opiec nad palnikiem , dorzucić do wywaru. Dodać przyprawy- liść laurowy, ziele , popieprzyć, posolić. Grzyby odcedzić, pokroić drobno dodać do wywaru. Gotować na wolny ogniu.
W tym czasie przygotować grzanki- chleb pokroić w kostkę , smażyć na maśle do chrupkości.
Zupę zdjąć z ognia , wyłowić cebulę, liść laurowy i ziele i skrzydełka. Wszystko pozostałe zmiksować , na gładki krem , posypać grzankami , podawać od razu z małą kroplą śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika63

06.07.2012 08:51
Lubię zupy grzybowe

Rafał10

21.06.2012 11:13
mniam uwielbiam takie zupki grzybowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat